Ny blogg!

Hej på er!

Från och med i mars 2016 har jag börjat blogga hos Nya Wermlands-Tidningen. Adressen christianholm.com kommer att vara kopplad dit och du hittar den även på http://bloggar.nwt.se/christianholm/

Förhoppningen är att där kunna vara än mer aktivt som bloggare och nå ut till än fler läsare. Hör gärna av dig om du har synpunkter, funderingar eller annat du vill förmedla.

Bästa hälsningar

Christian

christian.holm.barenfeld [at] riksdagen.se

Bloggbild NWT

Advertisements

Kaos i regeringen

kaplanEDITJag har tidigare skrivit om Miljöpartiet som även dem själva börjat inse att deras politik inte är förankrad med verkligheten. Få har väl heller undgått deras totala haveri den senaste tiden.

Det började med att Expressen publicerade en bild på dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på middag tillsammans med ordförande för högerextrema organisationen “Grå vargarna” Ilhan Senturk. Kaplan skrev senare i ett pressmeddelande att han inte kunde kontrollera alla deltagare och gäster vid evenemang. Dagen efter säger Åsa Romson att hon förstått det som att de inte ens såg varandra, medan Ilhan Senturk säger att han och Kaplan har känt varandra redan innan Kaplan blev minister. Således bör Kaplan givetvis ha varit fullt medveten om att det var företrädare för en högerextrem organisation på plats.

Svenska Dagbladet uppmärksammar sedan ett videoklipp från 2009 där Kaplan jämför Israels agerande mot palestinier med hur Nazityskland behandlade judar. Detta spär på krisen och leder i sin tur till att Kaplan avgår som minister, dock utan att be om ursäkt.

Som att detta inte vore nog kallar sedan Åsa Romson terrordåden den 11 september för “olyckorna”. Yasri Kahn som kandiderar till Miljöpartiets partistyrelse vägrar att ta i hand med en kvinnlig reporter, och partiets presskontakt Magnus Johansson uppdagas ha försökt få SVT att inte sända kritik mot Kaplan. I den efterföljande stormen avsäger sig Kahn sina politiska uppdrag och Johansson stängs av från sitt jobb.

Gustav Fridolin då? Jodå, han sa att han inte förstått att kvinnor kunde uppleva det som kränkande att bli vägrad att bli tagna i hand. Detta för att senare be om ursäkt för sitt uttalande.

Den rödgröna soppan till regering är inte ens halvvägs igenom en ordinarie mandatperiod och detta är resultatet av bara ett par dagar under deras styre. Dagar som borde läggas på att Sverige fungerar och att fler får jobb.

Besök med fokus på jobb, tillväxt, miljö och klimat!

Säffle-Tidningen skriver idag om det besök som jag och min riksdagskollega Johan Hultberg, som är Moderaternas talesperson i miljö- och klimatfrågor, gjorde på företaget Cellcomb AB i Säffle igår.

Det är intressant och så klart också glädjande att se hur nya jobb växer fram i Volvobussars tidigare lokaler, efter att de för några år sedan avvecklade sin verksamhet. Många jobb gick då förlorade i Säffle och många berördes och många hundra anställda ställdes inför tuffa utmaningar. Att då se nyetableringar och nya växande företag i lokalerna är ju så klart härligt.

Att också se framtidsinriktade företag som ligger i framkant i sin bransch och som jobbar med miljö- och klimatsmarta produkter blir ju extra trevligt. Till skillnad från bland annat många miljöpartister så gillar jag tillväxt och handel. Däremot tycker jag att det är viktigt att vi jobbar vidare och gör vad vi kan för att begränsa utsläpp och annan negativ miljöpåverkan.

Cellcomb

Regeringen får det den förtjänar!

Det är skit

Kommenterade i morse den senaste Sifo-undersökningen där Moderaterna går framåt och placerar sig som nummer ett gällande största partiet. Det är självklart så att valdagen fortsatt är den opinionsundersökning som räknas i verkligheten och vi har fortfarande en besvärande mandatfördelning i riksdagen. Men samtidigt är det självklart trevligt med undersökningar som visar bra tendenser. SD backar också och sossarnas kräftgång fortsätter. Berit Högman (S) kommenterade också undersökningen, vilket hon gjorde med orden “Den är skit”. Oklart om detta åsyftar själva mätningen eller regeringens politik.

Sifo

Vem har rätt till välfärd?

 

Debatterade under gårdagen i P4 Radio Värmland med Socialdemokraternas Mikael Dahlqvist om vad som ska krävas för att få tillgång till de svenska välfärdssystemen med anledning av av Moderaterna lagt fram förslag om att se över hur detta ska förhålla sig när det gäller personer med tillfälliga uppehållstillstånd.Debatterade under gårdagen i P4 Radio Värmland med Socialdemokraternas Mikael Dahlqvist om vad som ska krävas för att få tillgång till de svenska välfärdssystemen med anledning av av Moderaterna lagt fram förslag om att se över hur detta ska förhålla sig när det gäller personer med tillfälliga uppehållstillstånd.

Verkligheten har hunnit ikapp Romson (MP) & Fridolin (MP)

I dagens upplaga av Dagens Nyheter skriver Miljöpartiets båda språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin, en artikel med självkritik. I artikeln med rubriken “Våra hårda ord i valrörelsen krockade med verkligheten” framgår med all önskvärd tydlighet, inte bara att Miljöpartiet förtjänar kritik, utan också att deras politik saknar kontakt med verkligheten.

Vissen_maskros

Risk för Romsoneffekt

VargRomson

Filipstads Tidning skriver idag om att jag varnar för en Romson effekt i vargfrågan. Det är uppenbarligen bråk i regeringen mellan S och MP i vargfrågan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht får se sig överkörd av Åsa Romson i frågan och hans svar på min interpellation drar ut på tiden i två månader?! istället för två veckor vilket regelverket fastställt. Förseningar kan vara ok, men två månader är något utöver det vanliga. Det allvarliga är dock att det frågan gäller, nämligen vinterns licensjakt på varg, riskerar komma i kläm. Det vore illa för Värmland. Tveklöst är regeringens politik direkt negativ för Värmland på många plan.

Ger Wallström efter för diktaturen i Belarus (Vitryssland)?

Nya Wermlands-Tidningen skriver om min interpellation till utrikesminister Margot Wallström i frågan om EU:s sanktioner gentemot Vitryssland (Belarus). Tyvärr förefaller Sverige ha tappat det initiativ och lead i fråga om demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland i synnerhet och Östeuropa i allmänhet. Bedrövligt om EU, med stöd av Sveriges regering, trots det omfattande valfusket även i det senaste valet här om dagen lyfter sanktionerna mot Vitryssland och dess diktator Lukasjenko.

Stop Luka

Vitryssland (Belarus) befäster sin roll som diktatur

Val Belarus 2015

Igår övervakade jag det s k presidentvalet i Vitryssland (Belarus). Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Folkblad rapporterar om detta idag.

Landet har inte hållit några demokratiska val sedan den nuvarande diktatorn Aleksandr Lukasjenko kom till makten 1994. För egen del var det fjärde gången som jag var på plats som valövervakare för OSSE i landet. Jag var där även i parlamentsvalen 2008 och 2012, samt i presidentvalet 2010 och även nu i helgens presidentval.

Tyvärr har vi inte kunnat se några demokratiska förbättringar och diktatorn kopplar ett allt starkare grepp om landet. Bekymmersamt, tragiskt och illa för alla de människor som blir offer för regimens förtryck.

Det är viktigt att vi från Sverige, EU och övriga västvärlden fortsätter att sätta press på även denna regim med målet att de ska slå in på mer demokratiska vägar.

Jag har själv varit i landet vid många tillfällen det senaste decenniet. Årets val övervakade jag tillsammans med min riksdagskollega Åsa Coenraads som också var med vid min första resa till landet i februari 2006 när vi greps av den vitryska säkerhetstjänsten KGB. Vi hade tur, vi släpptes efter bara några timmar. Tyvärr är det inte fallet för många av våra vänner i Vitryssland som tvingats sitta i fängelse i allt från timmar och dagar till många år.